top of page

WAAROM WORDT LEEFSTIJL NIET ALS STANDAARD AANPAK INGEZET BIJ DIABETES 1?


Deze vraag kreeg ik van een bekende van mij na het lezen van mijn vorige post over de positieve uitslag van mijn bloed- en urinewaarden.

Eerlijk gezegd stond ik met mijn mond vol tanden bij het horen van deze vraag. Toen ik zelf de diagnose diabetes 1 LADA kreeg (in 2017) heb ik deze vraag ook zelf gesteld aan mijn (toenmalige) diabetesverpleegkundige en internist. Toen kreeg ik te horen dat ik verkeerd bezig was door alle suiker uit mijn voeding te schrappen: “Je draait het om Gerrie, jij past je voeding en beweging aan aan je diabetes terwijl je het andersom moet doen, dus je behandeling (insuline spuiten) aanpassen aan het gangbare eetpatroon”. Ze vonden dat ik veel te streng was voor mezelf en dat het toch niet vol te houden was om op deze manier te leven.

Waarom stond ik dan met mijn mond vol tanden bij het horen van deze vraag? Het is een vraag die een kind vanuit kinderlogica zou kunnen stellen en toch zijn we in Nederland bij de behandeling van type 1 een weg op gegaan waarin deze vraag niet eens meer wordt gesteld. Die vraag was zelfs bij mij bijna van de radar verdwenen en daar schrok ik van. Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan?


Even een paar ervaringsfeiten op een rij.


Sinds ik koolhydraatarm-eiwitrijk eet (met gemiddeld twee maaltijden per dag zonder tussendoortjes en iedere dag een uur bewegen/sporten):

· Heb ik geen last meer van hypo’s (ook niet tijdens het sporten) of hypers;

· Heb ik veel meer energie;

· Zijn mijn bloedsuikerwaarden lager en stabieler en vergelijkbaar met mensen zonder diabetes;

· Hoef ik minder insuline te spuiten;

· Weet ik hoe mijn lijf reageert op voeding en inspanning en kan ik dus weer vertrouwen op mijn lichaam;

· Ben ik veel minder tijd en energie kwijt met diabetesmanagement;

· Slaap ik beter;


Wat betekent dit voor mijn gezondheid op lange termijn:

· Aanzienlijk minder kans op langetermijneffecten van diabetes zoals hart- en vaatziekten, oogproblemen, nierproblemen, voetproblemen, tandvleesproblemen.

· En dus veel minder zorgkosten op de korte en lange termijn.


Wat zou er gebeuren als iedereen met diabetes 1 aan de slag zou gaan met leefstijl…?

Vul zelf maar in😊.

Wat zou er gebeuren als iedereen (dus ook als je nu -nog- gezond bent) aan de slag zou gaan met leefstijl…?

Vul zelf maar in 😊.


Wil je zelf ook aan de slag met leefstijl en diabetes, neem dan contact op: info@trans-vorm.com

Ik wens iedereen een gezond en gelukkig 2022 toe.

89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page