top of page

NOOIT MEER EEN HYPO!

Bijgewerkt op: 25 apr. 2021

Sinds ik ben overgestapt op ‘low carb - high protein’ en mijn maaltijdfrequentie beperk tot 2 à 3 keer per dag is er een klein wonder gebeurd: ik krijg geen hypo meer tijdens of na het sporten.


Als test heb ik vanmorgen niet ontbeten (gisteravond mijn laatste maaltijd genoten om 18.30 uur). Vanmorgen 1 eenheid Novo Rapid gespoten om het ‘dageraad fenomeen’ op te vangen. Niet ontbeten (alleen water, thee en kopje koffie). Mijn racefiets was aan een schoonmaakbeurt toe dus lekker buiten in het zonnetje mijn fiets gepoetst. Om 11.00 uur fietste ik naar mijn ouders (16 km). Bij mijn ouders water en koffie gedronken en om 12.40 weer op de fiets naar huis gestapt. Om 13.20 uur was ik thuis. Tien minuten later mijn suiker gemeten met onderstaand resultaat. Daarna pas mijn eerste maaltijd van die dag genuttigd.


Wat opvalt:

Op de terugweg is mijn suiker even onder de 3.9 gezakt. Onderweg tijdens het fietsen heb ik hier echter niets van gemerkt. Na een korte dip stijgt mijn suiker weer vanzelf (zonder eerst te eten). Dit is niet de eerste keer dat ik dit merk. Iedere keer als ik sport en dreig een hypo te krijgen gebeuren er twee opvallende dingen:

· Ik merk tijdens het sporten niets van een hypo;

· Mijn lichaam herstelt uit eigen beweging deze te lage suiker en stijgt weer naar normale waarden.

Voorheen at ik ook koolhydraatarm maar toen was het vervelende dat ik nadat ik was gestopt met sporten mijn suiker nog lange tijd bleef dalen. Nu heb ik daar geen last meer van. Al tijdens en sporten en zeker als ik stop met sporten begint mijn suiker gelijk te stijgen, ook al eet ik niet.


Op deze manier ben ik eindelijk verlost uit de vicieuze cirkel van spuiten en eten. Verder kan ik onbezorgd sporten, zonder bang te hoeven zijn voor een hypo en zakt mijn suiker nooit meer onder de 3.0. Met als klap op de vuurpijl afgelopen december bij controle een HbA1c van 42. Dat wens ik iedereen met diabetes type 1 toe!


13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page